Skip links

Behandeling

Welke behandeling is er voor spondyloartritis (SpA)?

Eens de diagnose van SpA is gesteld, is het belangrijk om zo snel mogelijk te starten met een geschikte behandeling. De ziekte kan niet worden genezen, maar de symptomen kunnen wel worden behandeld, zodat je zo goed mogelijk kan blijven functioneren en je zo lang mogelijk op een kwaliteitsvolle manier je dagelijkse leven kan leiden.

Bij de behandeling is het de bedoeling om de klachten en symptomen die veroorzaakt worden door gewrichtsontstekingen onder controle te houden. Daarnaast is het belangrijk om zo veel mogelijk structurele gewrichtsschade te vermijden en het ziekteproces tegen te gaan.

Behandeling

Educatie

Het is belangrijk dat je voldoende geïnformeerd wordt over je aandoening, het verwachte beloop en de behandeling.

Contact met lotgenoten kan je helpen meer inzicht te krijgen in wat mogelijk blijft, ondanks de diagnose.

SpA is helaas niet te genezen waardoor een behandeling voor de meeste patiënten levenslang noodzakelijk is. Een goede behandeling heeft als doel de symptomen voldoende te onderdrukken zodat je zo goed mogelijk kan blijven functioneren.

Je krijgt een behandeling op maat, omringd door een multidisciplinair team. De behandeling is een combinatie van educatie, medicatie en vooral ook beweging.

  • Reumatoloog
  • Kinesitherapeut
  • Reumaverpleegkundige
  • Ergotherapeut
  • Andere artsen zoals; dermatoloog, gastro-enteroloog, oogarts, …

Contacteer ons
Behandeling

Medicijnen

Afhankelijk van jouw klachten kan je ook medicijnen voorgeschreven krijgen. Sommige medicatie wordt oraal genomen, andere via infuus of via subcutane spuiten die je zelf kan toedienen.

Er zijn verschillende soorten geneesmiddelen:

  • Eenvoudige pijnstillers, bv. Paracetamol.
  • Ontstekingsremmers of NSAID’s (Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drugs). Dit zijn aspirineachtige derivaten zoals ibuprofen, naproxen, diclofenac en andere.
  • Klassieke basistherapie, die vooral invloed heeft op de perifere gewrichtssymptomen bv sulfasalazine.
  • Biologische geneesmiddelen die de werking van bepaalde ontstekingsstoffen (cytokinen) selectief blokkeren bv anti-TNF, anti-IL-17, anti-IL23, deze worden intraveneus of subcutaan toegediend.
  • JAK-remmers, de recentste klasse van selectieve ontstekingsremmers. Deze worden oraal toegediend.

De laatste 2 klassen van medicijnen zijn duur en vergen een speciale goedkeuring van de mutualiteit om te worden terugbetaald.

In samenspraak met de reumatoloog wordt gekeken welke medicatie voor jou het meest geschikt is en waar je aanspraak kan op maken.

Behandeling

Beweging en kinesitherapie

Rust roest, zeker bij SpA.

Bewegen, eventueel ondersteund door kinesitherapie, is een hoeksteen van de behandeling. Gewrichten zijn gemaakt om te bewegen. Gedoseerde beweging is goed voor de gewrichten en helpt ze soepel te houden. Overbelasting van gewrichten dient vermeden te worden.

Er zijn specifieke bewegingsoefeningen die je kunnen helpen om je rug en je gewrichten soepel te houden en een goede houding aan te nemen. Het kan nodig zijn om tijdens een opstoot een aangepast bewegingsschema te hanteren. Vraag raad aan je kinesitherapeut, die de duur en intensiteit van beweging kan optimaliseren.

Sommige sporten zijn meer aangewezen dan andere. Bespreek zeker met je arts en/of kinesitherapeut welke vorm van bewegen meer op jouw lijf is geschreven. Het belangrijkste is om een sport of bewegingsvorm te kiezen die je graag doet.
Je kan er ook voor kiezen om op regelmatige tijdstippen samen te bewegen met andere lotgenoten in de lokale oefengroepen van de VVSA.
Het RIZIV voorziet bij de diagnose van SpA terugbetaling van meerdere sessies bij de kinesitherapeut (E-pathologie).

Behandeling

Een gezonde levensstijl

Een gezonde levensstijl is essentieel voor iedereen, maar in het bijzonder ook voor personen die te maken hebben met een chronische aandoening. Het is een combinatie van meerdere factoren, gezonde voeding, voldoende beweging, een positieve mindset, goede sociale contacten en het gevoel zinvol bezig te zijn. Eet gezond en gevarieerd, drink voldoende water, eet meer fruit en groenten, kies onverzadigde (plantaardige) vetten, matig het gebruik van dierlijke producten, alcohol en suiker. Vermijd zo veel mogelijk stress, neem voldoende ontspanning en zorg voor een verkwikkende nachtrust.

Behandeling

Aanvullende behandelmethodes

Mensen met reumatische klachten zoeken soms naar alternatieve behandelingen voor hun ziekte. Sommigen merken hiervan effect, al zijn er geen wetenschappelijke bewijzen voor de effectiviteit van een dergelijke alternatieve behandeling.
Overweeg je een alternatieve of complementaire behandeling? Laat je dan altijd eerst goed informeren. Als je naar een alternatieve of complementaire behandelaar wil gaan:

  • Overleg altijd eerst met je huisarts en/of specialist
  • Stop nooit zomaar met de medicijnen die je nu gebruikt.
  • Ga bij voorkeur naar een behandelaar die bij een beroepsorganisatie is aangesloten.
  • Vraag van tevoren wat je kan verwachten van de behandeling, de duur, de kosten, de bewezen effectiviteit, enz.
  • Informeer of de behandelaar rekening houdt met je reguliere behandeling en, indien nodig, overleg pleegt met je arts over de ingezette therapie.
  • Informeer bij je mutualiteit of er een financiële tussenkomst voorzien is.

Wat met vaccinaties?

Voor de behandeling van SpA wordt vaak gebruik gemaakt van medicatie die inwerkt op je immuunsysteem. Daardoor ben je meer vatbaar voor infecties en behoor je tot de risicogroep voor ziekte door besmetting met bv. het griep en coronavirus en is vaccinatie daartegen aangewezen. Voor andere vaccinaties (bijvoorbeeld reisvaccinaties) vraag je best raad aan je huisarts, reumatoloog of reumaverpleegkundige. Bepaalde vaccins (bijvoorbeeld levend verzwakte vaccins zoals het gele koorts vaccin en het vaccin tegen mazelen) mag je niet krijgen als je bepaalde immuunmedicatie inneemt. Bij twijfel zijn de artsen in een reis- en vaccinatiekliniek goede raadgevers.

Operatie

Bij SpA worden chirurgische ingrepen ter hoogte van bijvoorbeeld de rug zoveel mogelijk vermeden. Enkel in uitzonderlijke situaties wordt een operaties aangeraden.

Overweeg je een alternatieve of complementaire behandeling? Laat je dan altijd eerst goed informeren door je specialist of de mutualiteit.