Voor sommige ziekten bestaat in België meldingsplicht aan het Ministerie van Gezondheid, zodat exacte cijfers beschikbaar zijn. Na verplichte aangifte van bijvoorbeeld gevallen van mazelen of kinkhoest, kan centraal een eventuele epidemie van die infectieziekten gevolgd en bestreden worden. Voor reumatologische aandoeningen bestaat echter geen nationaal meldpunt.
Is spondylitis een mannenziekte?
De diagnose van spondylitis wordt laat gesteld
Opmerking: de tekst hieronder handelt voornamelijk over Ankyloserende Spondylitis ( AS of ” ziekte van Bechterew”). Naarmate meer gegevens beschikbaar zijn over Spondyloartritis worden die mee ingewerkt .
Hoe vaak komt spondylitis voor ?
Het cijfer van voorkomen van AS in België, 0.5% of 1 inwoner op 200, is dus maar een schatting, een benadering. Bij hoe veel Belgen spondylitis of spondyloartritis voorkomt, is niet officieel bekend.
Vroeger werd verondersteld dat spondylitis en ankyloserende spondylitis alleen voorkomen in het Kaukasische, blanke ras. Intussen weet men dat de ziekte wereldwijd voorkomt.
Soms worden procenten in andere landen gemeld, maar die moeten met de nodige voorzichtigheid worden bekeken.
Is spondylitis een mannenziekte?
De patiënten die meer dan 100 jaar geleden werden beschreven, waren allen mannen.
Gaandeweg werd het ziektebeeld ook herkend bij vrouwen. Oude handboeken melden een verhouding man:vrouw van 3:1.
Door grotere alertheid bij artsen wordt die verhouding eerder 2:1 en in sommige studies zelfs 1:1.
Eerste ziektetekenen
De eerste ziektetekenen treden op voor de leeftijd van 40 jaar, meestal tussen 15 en 30 jaar, en kunnen erg variabel zijn. De ziekte verloopt ook anders bij mannen dan bij vrouwen.
Bij juveniele SpA, dat deel uitmaakt van de groep der Spondyloartritiden, treden de eerste tekens veel vroeger op (reeds in de tienerjaren). Rugklachten staan bij deze patiënten minder op de voorgrond, en het gaat dan eerder om pijn in hielen of knieën. De kans op verwarring met groeipijnen is dan ook niet denkbeeldig.
De diagnose van spondylitis wordt laat gesteld
Er verloopt vaak veel tijd tussen de eerste symptomen van de ziekte en de juiste diagnose, gemiddeld 6,5 jaar. Het wachten op de diagnose bij HLA-B27 negatieve patiënten loopt gemiddeld op tot 12 jaar.
Deze periode verkorten kan door medische en paramedische hulpverleners te informeren en waakzaam te maken voor de ziekte .
Auteur: Dr. B. Liekens, 09-03-2015 (laatste aanpassing 29-12-2015)
Leden en geregistreerde gasten kunnen hier een uitgebreide versie raadplegen