Coronavirus : zijn ontstekingsremmers veilig ?

Sinds vorig bericht dook ook het verhaal op dat het gebruik van ibuprofen de besmetting door het coronavirus zou bevorderen (op sociale media werden bij uitbreiding meteen alle ontstekingsremmers verdacht).
Omdat wij daar ook geen zicht op hebben vroegen wij via enkele reumatologen de mening van KBVR (Koninklijke Belgische Vereniging voor Reumatologie).

Hun conclusie is duidelijk :

In geval u klachten van koorts of spierpijn krijgt, worden deze liever met paracetamol dan met ontstekingsremmers (of NSAID) behandeld.
Indien u ontstekingsremmers neemt in het kader van uw reumatisch lijden, kan u deze doornemen.
In geval er tekenen van virusinfectie zijn, worden deze best onderbroken, tenzij deze noodzakelijk zijn om de reumatische aandoening voldoende onder controle te houden.
Veel gebruikte onstekingsremmers zijn bv: Ibuprofen / Brufen / Nurofen; Diclofenac / Voltaren; Meloxicam / Mobic; Piroxicam / Feldene / Brexine.

Meteen herhaalden zij nog even de belangrijkste tips :
– Ben je niet ziek, blijf dan je onderhoudsmedicatie verder nemen zoals voorgeschreven. Dat geldt voor NSAIDs en voor biologicals.
– Hou je in alle omstandigheden aan de algemene voorschriften van preventie:
–      beperk je sociale contacten tot het strikt noodzakelijke en hou afstand.
–      was regelmatig je handen met zeep.
– Word je toch ziek, neem dan telefonisch contact op met je reumatoloog. Die zal je de weg wijzen waar je best geneeskundige hulp krijgt. Zo nodig beslist de reumatoloog om je onderhoudsmedicatie aan te passen.
– Voor uitgebreidere informatie vanwege de KBVR Koninklijke Belgische Vereniging voor Reumatologen kan je terecht op https://r-euma.be/sites/reumahuis/files/pictures/Corona%20Reuma%20richtlijnen_17%20March2020.pdf
– Hou je aan officiële adviezen van de overheid www.info-coronavirus.be/nl/ en vermijd fake news.Geef een reactie