Hoopvolle resultaten bij vroege aanpak van spondyloartritis

Onze wetenschappers zijn wereldtop in SpA-onderzoek en daar zijn we fier op! Recent haalden ze wereldwijd de media met hoopgevende resultaten uit nieuw onderzoek rond SpA.

Spondyloartritis is een van de vaakst voorkomende chronische gewrichtsontstekingen. De meeste patiënten hebben levenslang medicatie nodig. Maar recente studies van het VIB-UGent Centrum voor Inflammatieonderzoek suggereren dat een vroege diagnose en behandeling de ziekte kan afremmen, waardoor blijvende medicatie niet langer nodig zou zijn. De resultaten van de studies zijn gepubliceerd in het gerenommeerde vakblad Arthritis and Rheumatology.

Studie 1. Opstapeling van symptomen en risico’s: belang van tijdige diagnose

Prof. Dirk Elewaut en zijn team (VIB-UGent Centrum voor Inflammatieonderzoek) bestudeerden in een eerste studie meer dan 1.000 patiënten met axiale spondyloartritis, een type gewrichtsontstekingen in de wervelzuil. Daaruit bleek dat patiënten naast de typische ongemakkelijkheden zoals lage rugpijn, ademhalingsproblemen en een drukkend gevoel op de borst, ook andere klachten ontwikkelen.
Prof. Dirk Elewaut (VIB-UGent Centrum voor Inflammatieonderzoek): “Naarmate de ziekte vordert, stijgt het risico op inflammatoire darmziekten en ontstekingen van de voorste oogkamer. Dat risico is bovendien gekoppeld aan continu verhoogde tekenen van ontsteking in het bloed. Dit alles benadrukt het belang van een tijdige diagnose en behandeling van spondyloartritis, niet alleen om symptomen te onderdrukken, maar ook om bijkomende aandoeningen te voorkomen.”

Studie 2. Hoopvolle resultaten bij vroegtijdige behandeling van SpA

Een tweede studie bewijst dat spondyloartritis vroeg behandelen vruchten afwerpt. Voor dit project focusten klinisch reumatoloog Philippe Carron, Prof. Dirk Elewaut en klinisch reumatoloog Filip Van de Bosch (allen onderzoekers aan het VIB-UGent Centrum voor Inflammatieonderzoek) op perifere spondyloartritis, die voorkomt in gewrichten en pezen zoals heupen, knieën of enkels.
Klinisch reumatoloog Philippe Carron (VIB-UGent Centrum voor Inflammatieonderzoek): “We behandelden 60 patiënten die minder dan 12 weken symptomen vertoonden intensief. Toen de klachten verdwenen, zetten we ook de behandeling stop. Ons team volgde elke patiënt nauwkeurig op om te zien of de symptomen terugkwamen.”
“Wat bleek? Meer dan de helft van de patiënten bleef symptoomvrij, zonder medicatie. Zo ontdekten we de window of opportunity: een korte periode aan het begin van de ziekte waarin ze gevoeliger is voor behandeling.”

Aandacht voor spondyloartritis in de media

Met de resultaten van dit onderzoek haalden de reumatologen het nieuws in binnen- en buitenland.
“Een fantastisch resultaat dat perspectieven opent”, zegt professor Elewaut in Het Nieuwsblad (zie bronnen). “Er zijn wel nog extra studies nodig om de resultaten te bevestigen, met meer proefpersonen en voor andere soorten (ontstekings)reuma. Maar in alle geval is er nu een perspectief op genezing voor een ziekte die staat omschreven als een aandoening die mensen levenslang invalideert.”

Toch even vermelden dat een doorbraak in onderzoek niet hetzelfde betekent als een doorbraak in de geneeskunde. Onderzoek kan de basis vormen voor nieuwe therapieën, maar het ontwikkelingstraject neemt nog jaren in beslag. Het onderzoek rond de vroege behandeling met biologische medicatie wordt alvast verder gezet en uitgebreid…

Uitbreiding van studie 2: van perifeer naar axiaal

In een volgende fase onderzoekt het team of die window of opportunity ook bestaat voor de axiale vorm van spondyloartritis. De Go-Gut-studie richt zich op patiënten die minder dan 12 maanden symptomen vertonen.
Prof. Dirk Elewaut (VIB-UGent Centrum voor Inflammatieonderzoek): “Door patiënten vroeg te behandelen en dan de medicatie stop te zetten, hopen we ook hier op hetzelfde positieve resultaat. Speelt ook hier de window of opportunity, dan bevestigt dat het belang van vroege diagnose nog meer. Zeker bij de axiale vorm van de ziekte, waar het vaak jaren duurt voor de correcte diagnose gesteld wordt, kan dit van groot belang zijn.”
De onderzoekers zoeken nog deelnemers voor de Go-Gut-studie. Lijdt u zelf aan spondyloartritis, of kent u iemand met de ziekte, dan kan uw deelname zeer waardevol zijn. Informatie over de studie en contactgegevens vindt u hier.

Bronnen:Geef een reactie