Karine Braems over leven met reuma: “Pijn achter het masker”

Als één van onze VVSA-leden de krant haalt, dan zetten we dat graag eens in de kijker…

Bij Karine Braems (49) uit Heule werd een vorm van reuma vastgesteld toen ze 40 jaar was. Ze gaat lachend door het leven, maar achter dat masker gaat veel pijn schuil.

Reuma kan verschillende vormen aannemen. Bij Karine is dat spondyloartritis, beter bekend is onder de naam ziekte van Bechterew. “Dat is een ontsteking van de wervelkolom die gewrichten en pezen aantast”, legt Karine uit. “Het is een aandoening waardoor je je echt door het leven sleurt. Je ziet van buiten niet wat de aandoening vanbinnen heeft aangericht. Altijd heb je wel ergens pijn. We kweken hierdoor een hoge pijngrens.”

Karine is verantwoordelijke voor de Vlaamse Vereniging voor SpondyloArtritis (VVSA) voor West-Vlaanderen en ze is voorzitter van de Kortrijkse oefengroep van deze vereniging. Elke woensdagavond – als ze geen opstoot van de ziekte heeft – gaat ze met deze groep naar het Magdalenabad om er oefeningen te doen in het water. “Het is heel belangrijk dat we blijven bewegen”, weet Karine. “Wandelen, fietsen en zwemmen is heel goed voor ons. Als je oefeningen doet in het water belast je je spieren minder. Als je niet beweegt en je neemt geen medicatie, dan verstijft je lichaam.”

“Als je niet beweegt en je neemt geen medicatie, dan verstijft je lichaam”. In de oefengroep voelt Karine zich heel goed. “Ik ga altijd lachend door het leven, maar dat is een masker en ik verberg de vele pijnen die ik heb”, zegt Karine. “Mensen zeggen soms dat ze het wel begrijpen, maar je kunt niet telkens vertellen over je pijn. De mensen in de oefengroep begrijpen het écht en weten hoe je je door het leven sleurt.”

Het volledige interview met Karine kan je zelf nalezen in de Krant van West-Vlaanderen.Geef een reactie