Reumanet lanceert nieuwe campagne

“Niet uitstellen, je arts bellen”! Met deze slogan trekt Reumanet het ganse land rond met een informatieve tentoonstelling rond reumatische aandoeningen.

Op 15 februari werd de campagne gelanceerd in het federaal parlement in Brussel. De campagne werd gelanceerd met een event in het Paleis der Natie in Brussel, met toespraken van ReumaNet woordvoerster Nele Caeyers, professor Patrick Durez van KBVR, professor Hans Bijlsma, president van EULAR (Europese Liga tegen Reuma), Dieter Wiek, vice-president van EULAR en kamerlid Valerie Van Peel.

1 op de 5 Belgen krijgt ooit wel eens te maken met een reumatische aandoening. En dat zijn niet alleen oudere mensen, ook heel wat jongeren en zelfs kinderen lijden aan de ziekte.

Nele Caeyers uit Mol had al op haar 16e klachten maar ontdekte pas op haar 22e dat ze reuma had. “Toen het van mijn vingers overging naar mijn knieën, ellebogen en schouders dacht ik: oei, hier is misschien wel iets meer mis dan een beetje te hard gewerkt.” Als ze eerder naar de dokter was gegaan, dan had ze een minder zware behandeling kunnen krijgen. “De ziekte was ondertussen al te ver gevorderd en mijn nieren waren ondertussen al zwaar aangetast. Als ik er vroeger bij was geweest, dan had de behandeling niet zo zwaar geweest en was de aantasting ook kleiner geweest.” Mocht je symptomen hebben, twijfel dan niet, zegt Nele: “Als je last hebt van ochtendstijfheid, een langdurig koortsig gevoel en extreme vermoeidheid, en dat duurt langer dan 14 dagen dan ga je best eens langs een dokter.”

De lancering van de campagne ging niet onopgemerkt voorbij. Het nieuws werd opgepikt door TV en radio.

Zo gaf Heidi Lenaerts, presentatrice bij Klara, tekst en uitleg bij De Ochtend op Radio 1. En ook de nieuwsuitzendingen van de VRT hadden aandacht voor reuma.

Meer info rond deze campagne en de rondreizende tentoonstelling vind je hier.Geef een reactie